tiistai 14. elokuuta 2018

Katjan katsaukset: CPAP Max 2.0 -tyyny

-  Kaupallinen yhteistyö Resmedin kanssa -

Pidemmän aikaa blogiani seuranneet tietävätkin jo, että sairastan uniapneaa, johon minulla on CPAP-laitehoito. Uniapnean sairastamiseen liittyy siis "välineurheilua" ja aiemmin olen esitellyt uniapneaan liittyviä tuotteita. Hiljattain kirjoitin uniapneamaskin puhdistuspyyhkeistä, jolloin mainitsin kirjoittavani jutun myös CPAP Max 2.0 tyynystä.  Tyyny on myös saatu testiin ResMed Finland Oy:n kautta, joka on maailman johtava uniapnea- ja hengityslaitteiden valmistaja. 

Nyt esittelyssä oleva tyyny on mallia 2.0 ja alkuperäinen versio on myös ollut testissäni. Alkuperäinen versio versio ei ole saatavilla enää ResMedin mySleep verkkokaupasta, mutta halutessaan alkuperäisen arvostelun voi lukea täältä. Tulin alkuperäisen tyynyn kanssa hyvin toimeen ja nukuin sillä useamman vuoden. Sitten aloin ikävöidä pehmeitä tyynyjä ja vaihdoin normaaliin tyynyyn. Myöhemmin lahjoitin uniapneatyynyni lähipiiriini kuuluvalle tuoreelle uniapneetikolle helpottamaan maskihoidon alkutaivalta. Tavallisen tyynyn kanssa meni pitkän aikaa ihan hyvin, mutta sitten tuli se vaihe kun ei millään löytänyt hyvää asentoa maskille ja falskaustakin tuli jatkuvasti.


Kaikki jutun kuvat saa klikkaamalla suuremmaksi!

Oheinen esittelyteksti on ResMedin mySleep verkkokaupasta:

CPAP-maskia käyttäville suunniteltu miellyttävä ja säädettävä CPAPmax-tyyny varmistaa hyvät yöunet. Tyynyssä on syvennys maskille, joten se antaa muiden harkittujen ominaisuuksien lisäksi tavanomaista tyynyä miellyttävämmän nukkumiskokemuksen maskia käyttävälle. Tyynyn ergonominen muotoilu jakaa paineen tasaisesti, vähentää maskin vuotoja ja auttaa kyljellään, vatsallaan tai selällään nukkujaa löytämään terveellisen ja mukavan nukkuma-asennon. Irrotettavan keskikerroksen ansiosta tyynyn korkeutta voi muuttaa nopeasti ja helposti itselleen sopivaksi. Voit myös valita itsellesi mieluisamman puolen: viileän verkkopintaisen vaahtopuolen tai pehmeän kangaspeitteisen kuitutäytteisen puolen.
  • Säädettävä: Tyynyn korkeutta voi säätää helposti ja nopeasti avaamalla päällisen vetoketjun, poistamalla keskimmäisen vaahtokerroksen ja sulkemalla päällisen vetoketjun uudelleen.
  • Innovatiivinen: Voit valita tyynyn kahdesta erilaisesta puolesta itsellesi mieluisamman. Ainutlaatuisen rei'itetyn vaahtorakenteen ja 3D-verkkopäällisen ansiosta tyyny on hengittävä ja kosteutta siirtävä ja varmistaa miellyttävän nukkumiskokemuksen.
  • Mukava: Valitse tyynyn kahdesta puolesta itsellesi mieluisin. Muistivaahtopuoli pysyy nukkuessa viileänä ja perinteinen kangaspuoli on puolestaan mukavan pehmeä.
  • Tilaa maskille: CPAPmax-tyynyssä on tilaa CPAP-maskille ja ilmaletkulle, joten voit nukkua itsellesi mieluisimmassa asennossa maskin vuodoista tai painepisteistä murehtimatta.
  • Pestävä: Vetoketjun ansiosta tyynyn päällinen on helppo irrottaa pesua varten.
  • Tyynyyn on erikseen ostettavana muotoon ommeltuja tyynyliinoja.

Yllä olevassa kuvassa ensimmäisenä on perinteinen, pehmeämpi kangaspuoli ja alempana muistivaahtopuoli. Kuvassa näkyy myös tuo letkulle tarkoitettu "lieka".

Jos on tottunut nukkumaan pehmeällä untuva/vanu/pallokuitutyynyllä, voi napakkaan ja ergonomiseen tyynyyn (jota ei pysty pöyhimään) totuttelu tuntua hankalalta. Tyynyn mukana tulleessa lapussa neuvotaan antamaan tyynylle 3-5 päivän totuttelujakso. Eli heti ei kannata heittää tyynyä nurkkaan jos nukkuminen tuntuu hankalalta.

Samaisessa lapussa mainitaan myös "uuden" tuoksusta, joka tyynyssä on. Lapussa neuvotaan tuulettamaan tyynyä 3-5 päivää ottamalla se pois pakkauksesta ja muoveista. Vetoketjukiinnitteisen päällisen voi myös halutessaan pestä. Tuoksu on tosiaan aika vahva ja itse tuuletin tyynyä viikon verran pitämällä sen poissa pakkauksestaan. Syksyllä/talvella tuulettaminen käy kätevästi ulkona, jolloin haju lähtee nopeammin. Itse sain tyynyn pahimpaan siitepölyaikaan, joten en viitsinyt tyynyä tuulettaa ulkosalla. 

Ensimmäinen yö tyynyn kanssa meni yllättävän hyvin, mutta sitten toinen ja kolmas yö oli tuskaista asennon hakemista ja tyyny tuntui mahdottoman korkealta. Sitten muistin, että ensimmäisen tyynynkin kohdalla otin n. 2.5 cm korkuisen keskikappaleen pois madaltaakseni tyynyä. Alla olevasta kuvasta näkyykin miten tyynyn korkeutta voi säätää neljällä eri tavalla. Keskikappaleen poiston jälkeen nukkuminen on ollut ongelmatonta! Sellaisen vinkin voin myös antaa, että hartiat tulee pitää lähellä tyynyä (kuten alla olevassa kuvassa), että pää/niska asettuvat kunnolla tyynylle.

Alla olevassa kuvassa myös havainnollistetaan miten nenä- ja kokokasvomaski asettuu tyynyn muotoiltuun reunaan. Kyllä on ollut mukavaa kun maski ei ole falskannut tyynystä johtuvista syistä!


Olen käännellyt tyynyä ahkerasti päättääkseni kummasta puolesta tykkään enemmän ja muistivaahtopuoli vie täpärästi voiton. Tykkään kyllä pehmeämmästäkin puolesta, mutta itsellä tuppaavat täytteet pakenemaan ja niitä saa vähän asetella niin, että ovat pään alla.

Tyynyyn on saatavilla myös muotoon ommmeltu tyynyliina. Nyt vasta huomasin, että verkkokaupassa pesuohje on 30 astetta ja itse olen tyynyliinaa pessyt 60 asteessa... Noh, liinalle ei ole käynyt kuinkaan, mutta pitää jatkossa pestä alemmilla asteilla. Alkuperäisessä postauksessa kirjoitin ongelmista tyynyliinan kanssa, mutta tämän nykyisen liinan kanssa ei ole ollut mitään sopivuusongelmia. Olen testannut tyynyn kanssa myös tavallista tyynyliinaa, joka toimii hyvin jos vähän ryttää reunoja tyynyn mukaisesti.


CPAP Max 2.0 -tyyny maksaa 69 e ja tyynyliina maksaa 19 e. Tyynyn hinta voi äkkiseltään tuntua kalliilta investoinnilta. Tiedän joidenkin uniapneetikoiden käyttävän esim. Tempur Ombracio-tyynyä, joka maksaa n. 180 e.  Siihen verrattuna CPAP Max-tyyny on halpa. Muutaman kympin markettityynyyn verrattuna CPAP Max -tyyny on kallis. 

Suosittelen tyynyä kuitenkin lämpimästi tyynyongelmien kanssa kamppaileville ja uusille uniapneetikoille maskihoitoa helpottamaan. Tyyny vaatii totuttelua, mutta kuten yllä kerroin, säätömahdollisuuksia löytyy!

ResMedin mySleep verkkokaupassa toimituskulut ovat yli 100 e tilauksille ilmaiset ja alle satasen tilauksille maltilliset 4,90 e. Maksutapoina käyvät Visa ja MasterCard. Toimitusaika verkkokaupassa on 5-10 päivää (lähimpään postitoimipaikkaan) ja palautus/vaihtaminen on ilmaista sopimusehtojen mukaisesti. 


3 kommenttia:

  1. Moikka, Tovin aikaan sitten olet tämän kirjoittanut mutta varsin hyvin kuvauksesi antoi lisä buustia kyseisen tyynyn ostoon, kiitos👍🏼 Terv. Osku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että juttu oli hyödyllinen :) Mitä oot tyynystä tykännyt? Mulla tyyny on edelleen päivittäisessä (vai pitäiskö sanoa öisessä) käytössä.

      Poista
    2. Moikka, Nyt tyyny ollut käytössä reilu 1kk ja oikea korkeus löytynyt. Tyyny ihan oukei, ja letku pysyy hyvin matkassa. Mielestäni hyvä investointi CPAP laiteen kanssa👌

      Poista

Kiitos jo etukäteen kommentistasi! :)