torstai 29. tammikuuta 2015

Passin uusiminen netissäNykyään on kyllä niin kätevää kun monen asian voi tehdä netin kautta! Uusin sähköinen palvelu, johon olen hiljattain tutustunut, on Poliisin passihakemus verkossa. Haluan nyt vähän kertoa teille tästä kokemuksesta ja vinkata kätevästä palvelusta! 

Niin, ja onhan tässä nuukailunkin näkökulma sillä verkossa asioimalla säästää jokusen euron! Vuoden 2015 alusta sähköinen passihakemus maksaa 44 e kun henkilökohtaisen passihakemuksen hinnaksi tulee 48 e. Siitä voidaan toki olla montaa mieltä kertyikö tästä itselleni säästöä kun edellistä 5 vuoden passia en ole käyttänyt kertaakaan eikä nytkään ole mitään reissuja suunnitelmissa..

Muutama juttu pitää kuitenkin ottaa huomioon...

Jos haluat tehdä hakemuksen täysin sähköisesti, pitää ottaa huomioon muutamia seikkoja. Tarkemmat ehdot löydät täältä. Pähkinänkuoressa juttu menee kuitenkin niin, että sormenjälkesi ja nimikirjoitusnäyte täytyy löytyä poliisin rekisteristä aiempaa passia varten, jonka olet saanut enintään 6 vuotta sitten. Lisäksi nimesi täytyy olla sama kuin edellisessä passissa. Lopuksi tarvitset vielä korkeintaan 6 kk vanhan kuvan itsestäsi sähköisessä muodossa. 

Moni valokuvaamo tarjoaakin jo palvelua missä he lähettävät kuvan suoraan passirekisteriin. Listan lupahallinnon valokuvapalvelinta käyttävistä valokuvaamoista löydät täältä. Itse kävin Vaasan Zoomissa (Rewell Center) ja hintaa kuvalle tuli 16,90 e. Ihan vinkkinä ettei kannata mennä kuvaan suoraan 10 min kylmässä viimassa kävelyn jälkeen.. Noh, onneksi kuva on passissa mustavalkoisena! Kuvaamosta saat 7 merkkisen koodin, jonka tarvitset hakemusta tehdessä.

Tämä selvä, sitten vaan nettiin!

Suunnaksi otetaan Poliisin sähköinen asiointipalvelu. Sivustolle kirjaudutaan joko mobiilivarmenteella, pankkitunnuksilla tai varmennekortilla. Kirjautumisen jälkeen pitää tehdä vielä Suomi.fi viestipalvelutili (jos tätä ei ennestään ole). 

Sitten päästäänkin itse asiaan eli tekemään hakemus, joka on 7 kohtainen. Alussa kysellään tietenkin henkilötietoja ja mitä asiakirjaa ollaan hakemassa. Henkilötiedot haetaan automaattisesti väestötietojärjestelmästä ja sivusto ilmoittaa, että mikäli ruudulle ilmestyvät tiedot eivät pidä paikkaansa, virheet tulisi korjauttaa ennen hakemuksen tekoa. Passin valintakohdassa minulle ilmoitettiin, että sormenjäljet ja nimikirjoitusnäye löytyvät järjestelmästä ja passin voi lähtökohtaisesti uusia käymättä poliisilaitoksella. 

Sitten on aika käyttää valokuvaamosta saatua kuvatunnusta ja ladata oma kuva hakemukseen. Lupavirkailijat vertaavat uutta kuvaa edellisen passin kuvaan ja jos nyt sattuisi, että kuvat eivät oikein vastaa toisiaan niin passin hakija voidaan kutsua poliisilaitokselle näyttäytymään. Hakemukseen saa myös helposti valittua järjestelmästä löytyvät sormenjäljet ja nimikirjoitusnäytteen. Järjestelmä ilmoittaa, että mistä sormista sormenjälkesi on otettu ja kysyy, että ovatko ne säilyneet ennallaan. Eli jos olet vaikka saanut ison arven tai muita vaurioita sormiisi, joudut antamaan uudet sormenjäljet. 

Seuraavaksi on aika valita millä aikataululla passinsa haluaa. Normaalin (44 e) passin toimitusaika on n. 5-8 arkipäivää. Passi noudetaan R-Kioskilta. Järjestelmä osasi valita automaattisesti lähimmän R-Kioskini. Pikapassi (61 e) toimitusaika n. 3-5 päivää. Passi noudetaan valitusta Poliisin lupapalvelupisteestä. Kolmas vaihtoehto on Express-toimitus (79 e), joka kestää 1-2 päivää. Passi noudetaan Pasilan poliisitalolta tai Helsinki-Vantaan lentoasemalta poliisin toimipisteestä. Itse valitsin normaalin toimituksen kun mitään kiirettä ei ollut.

Sitten ollaankin jo kohdassa 5. eli ruudulle ilmestyvät passihakemuksen tiedot ja ne vakuutetaan oikeaksi. Seuraavaksi on maksun aika ja maksun voi suorittaa joko nettipankilla tai maksukorteilla. Itse klikkailin nettipankin kautta ja maksutapahtuman jälkeen palataan takaisin Poliisin sivuille ja tilaus on valmis! Kuitti maksusta/tilauksesta on myös mahdollista tulostaa.

Okei, tehty. Mitäs nyt sitten?

Sitten odotellaan! Itse sain noutoilmoituksen tekstiviestillä ja sähköpostitse (tämä edellyttää, että annoit kyseiset tiedot). Kaiken kaikkiaan hakemisesta noutoilmoitukseen itselläni meni 7 arkipäivää. Passin hain R-Kioskilta ja hakuoperaatioon meni n. 5 min.
Valmista passiasi noutaessasi sinun on todistettava henkilöllisyytesi ja esitettävä lähetystunnus. Ota mukaan passi, henkilökortti tai ajokortti. Passi tai henkilökortti kelpaa, vaikka se olisi mennyt vähän aikaa sitten vanhaksi, mutta ajokortin on oltava voimassa.

Loppukommentit

Passin hankkiminen netissä oli kyllä todella kätevää ja yllättävän helppoa! Hakemus eteni loogisesti ja missään kohtaa ei tullut sellaista fiilistä, että olisi hukassa eikä tarvinnut pohtia, että mitä pitää seuraavaksi tehdä. Parin euron säästö oli tietenkin plussaa, mutta kaikista parasta oli kuitenkin se, että ei tarvinnut lähteä Poliisilaitokselle tekemään hakemusta!  

Jos kuitenkin joudut henkilökohtaisesti asioimaan paikan päällä niin kannattaa muistaa, että voit välttyä jonottamiselta varaamalla itsellesi asiointiajan netin kautta täältä.

17 kommenttia:

 1. Näin ulkomailla asuvalle suomalaiselle tämä passin sähköinen uusiminen oli kyllä tervetullut uutuus. Moni ulkosuomalainen kun asuu sellaisissa paikoissa että lähin Suomen edustusto on satojen kilometrien päässä tai jopa toisessa maassa, niin henkilökohtainen passin haku on aiemmin tarkoittanut pahimmillaan monen päivän reissua matkoineen, yöpymisineen ja pakkopoissaoloineen sekä töistä että perheen luota. Nyt se hoitui netin kautta ilman mitään ongelmia, ja passin saivat R-kioskilta noutaa Suomessa asuvat sukulaiset valtakirjalla.

  Kitsasteluvinkkinä passikuvan voi ottaa itsekin. Kuka tahansa voi rekisteröityä kuvaajaksi osoitteessa https://www.lupakuvienvastaanotto.fi/ suomalaisilla pankkitunnuksilla, ja ladata sinne kuvia, jotka voi sitten liittää passihakemukseen. Itse otatin kuvan ulkomaisessa kuvaamossa, joiden tarvitsi vain vilkaista vaaditut mitat poliisin passikuvaohjeesta, latasin sen lupapalveluun ja käytin saatua kuvatunnusta passihakemuksessa. Koko juttu tuli huomattavasti halvemmaksi kuin suomalaisessa valokuvaamossa käynti. Mutta jos kuvan saa otettua itse tai kaverin kameralla, niin se on melkein ilmaista. Tuo passikuvaohje on sen verran yksityiskohtainen, että jos kuvaustaitoa löytyy ennestään niin pitäisi onnistua omin päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, toit hyvän näkökulman asiaan!

   En tiennytkään, että kuvan voi ottaa itsekin! Onneksi itse tarvii sen verran harvoin ottaa, että käy mielellään kuvattavana. Vaikka kyllä se 16,90 e kirpaisi kun ihan pari minuuttia meni koko hommassa eikä saanut kuvia edes paperisena sähköisen lähetyksen lisäksi.

   Poista
  2. Kommenttina:"Itse otatin kuvan ulkomaisessa kuvaamossa, joiden tarvitsi vain vilkaista vaaditut mitat poliisin passikuvaohjeesta, latasin sen lupapalveluun ja käytin saatua kuvatunnusta passihakemuksessa". Eikö kuvan mittasuhteet tai resoluutio vääristy jos sen skannaa ja kuvan skannattu laatu ei vastaa itse passikuvan laatua? Täytyy ilmeisesti olla parempi scanneri yms laite että kuvan laatu ei kärsi lähetettäessä sähköisesti.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ollos hyvä vaan! Näin kesälomien kynnyksellä tämä passi-juttu onkin ollut tosi suosittu ja googlattu aihe!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Hivenen myöhässä tulee tämä oma vastaus, mutta siis oleppa hyvä! :)

   Poista
 4. Pitikö vanhaa passia palauttaa minnekään? Ennenhän se aina jätettiin virkailijoille kun haettiin uutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhaa passia ei tässä prosessissa tarvinnut palauttaa mihinkään. Varmasti sen voisi viedä Poliisilaitokselle hävitettäväksi, mutta netistä löytyy myös ohjeet vanhan passin hävittämiseen/mitätöimiseen:

   https://www.poliisi.fi/passi/passin_toimitus/suojaa_henkilollisyytesi_mitatoi_ja_havita_vanha_passi

   Poista
 5. Oli hyvät ohjeet, kiitos. Näppärä homma.

  VastaaPoista
 6. Kiitos aivan huippuhyvistä neuvoista��. Olisipa sinun kaltaisiasi ihmisiä enemmänkin, jotka pyyteettömästi auttavat toisia saamaan tietoja näin selkeästi.Tietosi olivat meistä kaikista selvempiä kuin poliisin sivuilla. Kiitos ����
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että jutusta oli apua ja kiitos ihanasta kommentista! :)

   Poista
 7. Kiitos kitsastelija.fi. Olen asunut Etelä Ranskassa jo vuosikymmeniä, ja säästin 100€ passin hankkimisessa. Onneksi minulla oli vielä Suomessa pankkitili, ja tarvitsin tyttäreni apua passikuvan valmistamiseen.
  T.Kaija, Grassesta

  VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen kommentistasi! :)