torstai 27. marraskuuta 2014

Black Friday vs. Älä osta mitään -päivä 28.11.

http://alaosta.fi/wp-content/uploads/2014/09/%C3%84l%C3%A4-osta-mit%C3%A4%C3%A4n-pressi-mini.png
Kuva 


Alun perin aikomuksenani oli kirjoittaa huomisesta Black Fridaysta Suomessa ja listailla firmoja, joissa olisi tarjouksia tarjolla (ja niitähän piisaa, on tarjousmeiliä pukannut nimittäin joka tuutista).

Lueskelin ensin kuitenkin suosikkiblogejani ja törmäsin VelatOn-blogissa tietoon, että huomenna on Black Fridayn lisäksi Älä osta mitään -päivä.

Älä osta mitään-päivää vietetään joka vuosi marraskuun viimeisenä perjantaina. Teemapäivä haastaa meidät pohtimaan jokapäiväisiä kulutuspäätöksiämme ja niiden vaikutuksia ympäristöömme. Vuonna 2014 Älä osta mitään -päivää vietetään teemalla Krääsätön joulu. Jokaisella ostamallamme esineellä, elintarvikkeella ja tuotteella on tausta: joku on valmistanut tuotteen, ehkä viljellyt raaka-aineet, tuote on päätynyt kauppaan pitkän tien kautta ja todennäköisesti jatkaa elämäänsä kaatopaikalla tai kierrätyksessä vielä senkin jälkeen, kun me olemme luopuneet sen käytöstä.
Kuluttajina olemme myös jatkuvasti alttiina mainonnalle – huomasimme sitä tai emme. Mainokset luovat meille keinotekoisia tarpeita ja saavat meidät uskomaan, että jotain puuttuu. Elämä vaatii jatkuvaa materiaali-täydennystä, jotta kykenisimme olemaan onnellisia ja tyytyväisiä. Älä osta mitään -päivä haastaa sinutkin kokeilemaan ostoslakkoa yhden päivän ajan. Nyky-yhteiskunnassa ostamatta jättämistä ei ole tehty helpoksi, mutta mielikuvitustaan käyttämällä keksii jokainen meistä varmasti sellaista vaihtoehtoista tekemistä, jonka osana ei ole ostaminen. Jokainen meistä voi henkilökohtaisesti miettiä, kannattaisiko omaa Älä osta mitään -päivää viettää vaikkapa joka viikko tai kuukausi?
(lähde)


Näin kehoitetaan Anttilan mainoslehtisessä

Olen tässä jo pitemmän aikaa kärsinyt jonkinlaisesta kulutuskrapulasta. Minimalistiksi minusta ei ole ja tarjoukset kiinnostaa edelleen, mutta tavaranpaljous on alkanut ahdistaa. Päämäärättömää kaupoissa haahuiluakin olen karsinut reippaasti. Olen siis koittanut pitää sisäisen materialistini kurissa!

Sen jo tiedän, että huomenna ostoksia pitää tehdä, mutta tuon tämän vuoden teeman eli krääsättömän joulun olen jo ottanut omakseni aiemmin. Päätin nimittäin, että tänä jouluna ostan joululahjoja vain siskon kahdelle muksulle.

Olenkin jo ilmoittanut läheisilleni, että aikuiset jäävät ilman lahjoja ja täten minäkään en halua mitään. En halua turhaa tavaraa ja jos jotain tarvitsen, voin kyllä ostaa sen itse.

Toinenkin kehoitus Anttilan mainoslehtisessä

Heti kun olin asian päättänyt ja sen julki tuonut niin tuntui helpotti! Suuri (joulu)stressitaakka keveni kertaheitolla. Suosittelen! Muksujen lahjuksetkin hoidin jo tänään kun kävin hakemassa juuri Vaasaan avatusta Tokmannista tarjouslegoja.

Joulun iloa haluan lahjoittaa myös muille lapsille eli aion osallistua ensi kertaa Joulupuu-keräykseen, jossa lelut menevät paikallisille lapsille, jotka muuten eivät lahjoja saisi.

Mitenkäs ruudun toisen puolen? Kumpi on enemmän sinun juttusi Black Friday vai Älä osta mitään-päivä/krääsätön joulu?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen kommentistasi! :)