maanantai 11. marraskuuta 2013

Haastattelussa mysteerishoppaaja Antti P.


Kuva Flickr/The Consumerist


Tällä kertaa blogissani on luvassa jotain uutta! Sain nimittäin haastatteluun Antti P:n, joka on varsinainen ekspertti mysteerishoppauksessa! Antti kirjoittaa blogia nimeltä Mysteeriostaja, jossa hän kertoo kokemuksiaan mysteerishoppauksesta. Lisäksi hänellä on myös toinen blogi nimeltään Lisäviikkoraha, jossa hän viikoittain listaa kertynyttä budjettivapaata tuloa eli lisäviikkorahaa.

Ja sitten pitemmittä puheitta annetaan puheenvuoro Antille!

Ihan ensimmäisenä voisitko esitellä itsesi?

Olen Antti, kohta kolmekymppinen mies kehä kolmosen ulkopuolelta. Matalapalkkainen duunari joka kuitenkin yrittää elää miellyttävästi ja taloudellisesti mukavasti.

Mitä mysteerishoppaus oikein on?
Mysteerishoppaus on arviointimenetelmä. Arvioinnin aiheena voi olla asiakaspalvelun laatu, osaaminen, myynnillisyys ym. yritysten sisäinen standardi liittyen esim. henkilökunnan tuotetietouteen. Mysteerishoppausta tehdään että yritykset saavat tietoa vaikkapa toimipisteissään tapahtuvasta asiakkaan kohtaamisesta, ja tuota tietoa yritykset voivat hyödyntää esimerkiksi koulutustarpeen arvioinnissa.

Esimerkki: Yritys A edellyttää että jokaisessa sen toimipisteessä työntekijä hymyilee aina asiakkaan kohdatessaan, ja että kaikki käyttävät yrityksen logolla varustettuja työasuja (tämä nyt on melko varma standardimelkein jokaisessa palvelutyössä). Mysteeriostajan tehtävä voi olla havainnoida tällaiset seikat. Yleensä kuitenkin myös paljon yksityiskohtaisempia asioita.

Mitä mysteerishoppaus ei ole?

Se ei ole yksittäisten myyjien kyttäämistä. Se ei ole myöskään keino etsiä virheitä tarkoituksella. Mysteerishoppaus ei ole rangaistuksen väline, ja eettinen koodisto kieltää mysteerishoppauksen tulosten käyttämistä irtisanomisten perusteina.

Miten päädyit mysteerishoppaajaksi?

Selasin joskus töissä yövuorossa nettiä ja jotakin kautta törmäsin aiheeseen. Laitoin hakemuksen erääseen mysteeriostajia välittävään firmaan ja jonkun ajan kuluttua minuun otettiin yhteyttä. Tein yhden kesän aika aktiivisesti asiointeja yhdelle yritykselle, kunnes aloin pikkuhiljaa tehdä töitä useammalle työnantajalle. Jäin koukkuun oikeastaan heti.


 Kuva Flickr/Stan Wiechers


Kuka voi ruveta mysteerishoppaajaksi/mitä ominaisuuksia mysteerishoppailijalla olisi hyvä olla?

Mysteerishoppaaja edustaa tavallista kuluttajaa. Sillä ajatuksella kuka tahansa voi olla mysteeriostaja. Tiettyjä ominaisuuksia kuitenkin vaaditaan. Tietynlaista eläytymiskykyä tarvitaan. Sekä yksityiskohtien että laajemman kokonaiskuvan hahmottaninen on tärkeää; palvelutilanteet saattavat olla lyhyitä mutta niissä tulee kuitenkin saada hurjasti erilaisia huomioita tehdyksi. Pitää pystyä muistamaan havainnoimansa asiat. Joskus tarvitaan sopeutumiskykyä tilanteiden eläessä keikan aikana. Kirjallinen ulosanti on tärkeää, sillä asioinneista tehdään aina raportti. Monet yritykset arvostavat shopperin tavoitettavuutta (puhelimen ja sähköpostin ääressä on hyvä olla lähes jatkuvasti), englannin kielen taito tuo lisämahdollisuuksia keikkojen määrään. Luotettavuus on kaiken ydin; jokaista shopperia sitoo vaitiolovelvollisuus havainnointeja tehdessään saatujen tietojen suhteen.

Maksetaanko mysteerishoppauksesta palkkaa? Pääsekö sillä rikastumaan?

Rikastumaan ei pääse. Mysteerishoppaaminen on työstä käyvää, erityisesti jos tekee paljon asiointeja ja usealle firmalle. Ilmaista rahaa ei olekaan. Kuitenkin lisäansioita voi tästä saada mukavastikin, 200-300€ kuukaudessa on varsin mahdollista saavuttaa ja enemmänkin jos työskentelee paljon. Palkka maksetaan joko veronalaisena palkkana tai erilaisina kulukorvauksina. Joskus korvaukseksi saa tuotteen joka asioinnilla ostetaan, ei muuta. Joskus tuotteen ja rahapalkan yhdistelmänä.
Olen lukenut että kuukausipalkalla olevia shoppereita olisi Suomessakin, en tosin tiedä tekevätkö he muutakin asiaan liittyvää kuten tarkastavat raportteja.

Miten pääsen alkuun jos haluan mysteerishoppaajaksi?

Blogistani löytyy ajatuksia siitä, mikä olisi hyvä paikka aloittaa. Sanoisin että suomalaiset, suomeksi toimivat firmat ovat ehkä se helpoin ja loogisin aloitus. Aivan ehdottomasti kannattaa aloittaa hiljakseen, katsoa yksi asiointi kerrallaan. Nopeasti huomaa soveltuuko shoppaus omalle luonteelle vai ei.

Mikä on parasta mysteerishoppauksessa?

Erilaisten asioiden kokeminen. Aikataulujen joustava sovittaminen. Ylimääräinen tienesti. Joskus, erityisesti itselle uusien asiointien yhteydessä, lisämausteena on pieni jännitys. Usein muodostan mielessäni ns. peitetarinoita niille syille, miksi asioin juuri tietyissä paikoissa.

Kuva Flickr/Waldec

Entä mikä haastavinta?

Ensimmäistä kertaa tehtävissä havainnoinneissa haastavinta lienee se, että muistaa kaikki tarvittavat asiat kun on tekemässä keikkaa. Teen paljon reittejä eli useita tehtäviä saman päivän aikana, silloin haastavaa on aikataulutus. Joskus pitkän päivän jälkeen on todella raskasta istua vielä koneen ääreen jopa tunneiksi tekemään raportteja. Silloin mietin että miksi oikein teen tällaista. Kunnes seuraava työtarjous tulee ;)

Kuinka paljon teet keikkoja?

Tällä hetkellä tämän vuoden osalta keskiarvo näyttäisi olevan 20 keikkaa / kk. Kuitenkin se vaihtelee. Kesällä tein vähemmän, loppukeväästä ja nyt syksyllä enemmän. Joskus teen kymmenenkin asiointia yhden päivän aikana ja sitten on kaksi-kolme viikkoa ilman ainoatakaan. Joka viikko yritän kuitenkin jotakin tehdä.

Onko joskus joku keikka mennyt ihan pieleen?

On. Joskus tilanteet vain eivät mene kuin Strömsössä. Olin eräässä liikkeessä arvioimassa pelkästään sitä, millä tavoin ja miten aktiivisesti tiettyä tuotetta myydään. Olin paikassa puoli tuntia enkä nähnyt ainoatakaan myyjää joka olisi ollut kiinnostunut minusta! Lähdin lopulta pois. Yllätys oli suuri kun asiointi kuitenkin hyväksyttiin.
Uskon että kaikille paljon mysteerishoppingia tekeville käy jossakin vaiheessa niin että jotain unohtuu tai tekee väärin, mutta se ei ole kuolemanvakava asia. Sitten opitaan virheestä ja tehdään ensi kerralla paremmin.

Kerro vielä lopuksi lisää omista blogeistasi ja miksi juuri niitä kannattaa lukea!

Mysteeriostaja kertoo mysteeriostamisesta shopperin näkökulmasta. Aiheesta on vähän suomenkielistä tietoa saatavilla, ja päätin itse alkaa kirjoittamaan jotakin ylös. Vaitiolovelvollisuus sitoo niin että mehevimmät jutut jäävät kertomatta, mutta jonkunlaista mielikuvaa shopperin "työstä"  tuosta blogista kaiketi saa. Tuota kannattaa lukea jos haluaa tietää tarkemmin miten paljon mysteeriostaja voi saada palkkaa..

Lisäviikkoraha lähti liikkeelle puolitoista vuotta sitten ajatuksesta, että ainaisesta kassavajeesta huolimatta voi yrittää nauttia niistä ylimääräisistä euroista joita sattuu saamaan haalittua kasaan. Peruspalkan lisäksi kaikki muu rahantulo lasketaan ja huomioidaan, että voi saada kuvan omasta "budjettivapaasta" käyttörahastaan. Lähtökohtana siis se että perustulosta maksetaan laskut, asuminen jne. ja sillä yli menevällä rahalla voi tehdä mitä haluaa, on se sitten ravintolaillallinen tai jonkun laskun maksu ennakkoon.
Lisäviikkorahaan on kirjattu puolentoista vuoden ajan kerran viikossa ne tulot, mitä lisätyöllä, pullonkeräyksellä, kirpputorimyynnillä tai millä tahansa muulla keinolla on saatu kerättyä.
Lisäviikkoraha auttaa ainakin itseäni suhtautumaan rahaan vähän eri lailla, ja se on auttanut hahmottamaan mitä kaikkea pitääkään tehdä että voi ostaa vaikka pari kirjaa (joita ei perustuloilla maksella).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen kommentistasi! :)