torstai 6. kesäkuuta 2013

Taistelu eläinpölyä vastaan

Awww vai atsiuh!

 Päivitys 7.10.2017:
Jutun oikeellisuus tarkistettu ja toimimattomat linkit poistettu.
Näin jälkikäteen voin sanoa, että ankara siivoaminen tepsi ja en saanut mitään allergiaoireita.

"Yhteen muuttamisessa säästää elinkustannuksissa!" "Yhteen muuttaminen on taloudellisesti järkevää!" Tuon tyylisiä kommentteja muistan kuulleeni kerran jos toisenkin kun on ollut yhteen muuttamisesta puhe. Nyt kun se sitten viimein tapahtuu omalla kohdalla, ei tähän mennessä voi todellakaan voi puhua mistään elinkustannuksissa säästämisestä.. Tokikaan muutto ei ole vielä valmis eikä ihan heti pääse näkemään miten käy kustannusten kanssa. Sen voin kyllä sanoa ettei oo koskaan mennyt niin paljon rahaa kun nyt menee! Pitää hommata uus sohva, sänky, tv-taso... Toki kaikkia noita on ennestään peräti kaksin kappalein, mutta eihän niistä nyt mikään kelpaa uuteen (siis meille uuteen) hienoon kämppään :D

Lisäkustannuksia on aiheuttanut myös se, että edellisillä asukkailla on ollut kissa (olen allerginen kissoille ja koirille ja nimenomaan enemmän kissoille + astma-pohja). Tämä seikka tuli esille oikeastaan puolivahingossa ja hyvä kun tulikin. Ensin suhtauduin asiaan olan kohautuksella ja ajattelin, että kun asukkaat vievät tavaransa pois niin se siitä sitten. Kunnes sitten yhtenä iltana rupesin asiaa googlettamaan ja selvisi miten väärässä olinkaan ajatuksieni kanssa.

Seuraava ote on Hengitysliiton nettisivuilta, mutta alkuperäinen artikkeli on kadonnut bittiavaruuden syövereihin, joten ei linkkiä.

Eläinpölyn on tutkimuksissa todettu säilyvän asunnossa jossain määrin jopa vuosia (varsinkin kissan), jos sitä ei tehokkaasti siivota sieltä pois. Siivousmentelmänä tepsii ihan kostea/nihkeäpyyhintä, mutta se tulee ulottaa joka paikkaan (kaappien päälyset ja aluset, kynnyksien alta, jalkalistojen takaa jne...) jos siitä todella haluaa eroon. Mitä tarkempi siivous sen vähemmän eläinpölyä jää jäljelle. Imurointikin on hyvä menetelmä, mutta imurissa pitää olla niin hyvä suodatin (HEPA) (tai keskuspölynimuri), että eläinten hilse jää siihen kiinni eikä palaa sisäilmaan. 

Googlettamalla löytyi myös useita keskusteluja, joissa oltiin puolesta ja vastaan. Toiset suosittelivat, että ei todellakaan kannata allergisten muuttaa sellaiseen asuntoon, jossa on ollut eläimiä ja toiset olivat sitä mieltä, että kyllä siitä siivoamalla selviää. Omalla kohdalla on sellainen tilanne, että perääntyminen on mahdotonta eli siivoukseen pitää siis panostaa.

Ellit-keskustelusta löysin ohjeet, jotka kirjoittaja oli kertomansa mukaan saanut Allergia- ja astmaliiton allergianeuvojalta.

- Varmista että entisiltä asukkailta ei jää MITÄÄN asuntoon, varsinkaan tekstiilituotteita.
- Imuroi asunto kauttaaltaan (seinät, katot, lattiat, lattialistat, pattereiden ja jääkaappien yms. taustat), mieluiten hepa-filtterin sisältävällä imurilla.
- Pyyhi sileät pinnat kostealla mikrokuituliinalla. Voit kostuttaa liinan hajusteettomalla pesuaineella halutessasi.
- Tuuleta asuntoa 1-2 päivää
- Pyyhi asunnon pinnat toiseen kertaan mikrokuituliinalla. Toinen pyyhkiminen on erittäin tärkeä, sillä silloin viimeisetkin eläinpölyt lähtevät asunnosta.
Arvatkaapa mitä oonkin sitten tehnyt jo monta päivää... Siivonnut, siivonnut ja siivonnut. Ja välillä maalannut yms. Siivous yms. ovat vielä kesken enkä pysty antamaan mitään lopullista arviota vielä kaiken tämän onnistumisesta. Sen verran kuitenkin voin sanoa, että niin nopeasti en enää saa oireita kuin ennen siivousurakkaa. Urakka ei kuitenkaan ole vielä lopussa vaan meinaan kyllä siivoilla niin paljon kun ikänä jaksan!

Siivousavuksi ostin yllä näkyvässä kuvassa olevan Kärcher DS 6.000 allergiaimurin, jossa on vesisuodatus. Tarkoitus olisi tehdä siitä oma juttunsa sitten myöhemmin kun on kertynyt enemmän käyttökokemusta.


Electrolux Oxygen ilmanpuhdistin Z9124 
Kuva Prisman verkkokaupasta

Ostin myös Electroluxin ilmanpuhdistimen. Sen tehosta en vielä niin osaa sanoa enkä tiedä riittääkö rahkeita tästä mitään sen tarkempaa arvostelua tehdä. Molemmat masiinat ostin Prismasta, toisen myymälästä ja toisen verkkokaupasta

Että sellaisia tunnelmia täällä on ollut koko viikon! Pitäkää peukkuja siivouksen onnistumisesta ja jos jollakin on omakohtaisia kokemuksia (mielellään rohkaisevia :D) niin niitä otetaan mielellään vastaan kommenteissa!

3 kommenttia:

 1. Hei!

  Nytpä olisi tosi kiinnostavaa tietää, miten hyvin siivous tehosi. Olemme nimittäin löytäneen ihanan asunnon,jonka hankkiminen kuitenkin epäilyttää, koska siellä on asunnut myös kissa. Miehelläni on astma, joka kyllä on melko hyvin kurissa, mutta kissa- ja koira-allergeenejä se ei siltikään kestä. Niinpä jo näytössä alkoi oireita ilmaantua.

  Olen myös googlettanut ahkerasti ja huomannut, että löytyy niitä, joilla siivous on tehonnut, mutta myös niitä, joilla se ei ole tehonnut.
  Tästä syystä kuulisin mielelläni tilanteestasi, varsinkin kun kirjoituksestasi ilmenee, että sullakin on astma.

  Jaana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jaana ja kiitos kommentista! Siivous oli kyllä valtaisa urakka ja monta päivää siivosin uudestaan ja uudestaan ja uudestaan. Nyt on sitten se onnellinen tilanne, että uudessa kämpässä ollaan asuttu jo monta viikkoa ja oon ollut oireeton!

   Mulle justiin on tehty allergia- ja astmatutkimuksia ja eivät aloittaneet mitään lääkettä, joten voisi ajatella oman astmani olevan jo varsin lievä tai jopa parantunut. On siis vaikea verrata nyt sitten mun tilannetta miehesi tilanteeseen. Itse en saanut näyttötilanteessa oireita, mutta myöhemmässä vaiheessa kun asuntoon jo päästiin niin hengitysoireet ilmaantuivat n. puolessa tunnissa (lähtivät kuitenkin kun otin avaavaa astmalääkettä). Aluksi otin myös allergialääkkeitä (Histec) vajaan viikon verran ja sitten lopetin ne. Ehkä enemmän ihottumaa on ollut kuin aikaisemmin, mutta noin muuten kyllä katsoisin olevani oireeton.

   On kyllä kinkkinen tilanne teillä! Miehesi tuntuu olevan vaikeammin allerginen kuin minä joten kyllä nyt tarkkaan harkitsisin. Itse onneksi tosiaan kuulun siihen ryhmään, jolla siivoaminen näemmä auttoi, mutta sitten on tosiaan netissä juttuja niistä joilla ei auttanut. Yksi vaihtoehto voisi olla siivousfirman palkkaaminen tekemään huolellisen siivouksen. Kysyin Lassila & Tikanojalta tarjousta eläinpölyn saneerauksesta ja vastaus oli 2000-7000 e!!! Tämä siis ihan ammattilaisten tekemä perusteellinen saneeraus.

   En nyt uskalla ottaa tosiaan sen enempää kantaa teidän tilanteeseen kuin sen, että harkitkaa nyt tarkkaan! Tsemppiä! :)

   Poista
 2. Kiitos paljon vastauksestasi. Hienoa, että sulla on tilanne ok! Ja vaikuttaa tosiaan siltä, että et ole niin allerginen kuin mieheni, jos et vielä näytössä saanut mitään oireita.

  Olet todella oikeassa siinä, että kannattaa harkita tarkasti. Tulee vähän liian rankka ja kallis ihmiskoe, jos siivous ei tehoakaan. Aika hurja hinta tuolla ammattilaisen tekemällä siivouksellakin.

  Se on vaan niin raastavaa, että silloin harvoin kun löydämme mieleisen asunnon, niin siellä on sitten asustellut jokin eläin. Olemme etsiskelleet sopivaa jo jonkin aikaa, tosin vakavammin vasta viime aikoina. Ja täytyy sanoa,että ihmisillä on ihan hurjasti lemmikkejä, varsinkin koiria.

  Mutta kyllä mekin tässä olemme kallistumassa siihen vaihtoehtoon, että pitää vaan jatkaa etsimistä. Joskus vaan meinaa käydä niin, että tunteet meinaa viedä voiton järjestä :-)

  Kiitos infosta ja tsemppauksesta!
  Hyvää kesää,

  t. Jaana

  VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen kommentistasi! :)