sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Kirjakorneri: Blogimarkkinointi


Stunttivartaloni Pörrö lukemassa Blogimarkkinointia


Katleena Kortesuo ja Jarkko Kurvinen:
Blogimarkkinointi - blogilla mainetta ja mammonaa. Talentum, 2011.


Osan kirjan teksteistä löydät blogista!


Kirjan takakansiteksti:
"Saatko blogistasi mainetta, mammonaa vai mahavaivoja? Jos haluat kahta ensin mainittua, lue tämä kirja. Blogimarkkinointi on käytännön opas ammattimaiseen bloggaamiseen. Kirja kertoo, kuinka blogi tukee bisnestäsi ja miten sillä voi tienata rahaa tai muita lisäetuja. Kaikki tämä onnistuu tietenkin lukijan ehdoilla: kirja auttaa rakentamaan kiinnostavan blogin, joka perustuu laadukkaaseen sisältöön. Oppaassa käydään läpi blogin perustaminen, markkinointi ja kehittäminen. Aihealueina ovat muun muassa sisällöntuotanto, asiantuntijabrändäys, hakukoneoptimointi, tuotemainonta, organisaatioblogi ja blogitekniikka."


Naseva katsaus kirjaan:

Blogimarkkinointi-kirja on tuhti ja käytännönläheinen tietopaketti, jota voin suositella lämpimästi niin aloitteleville bloggaajille kuin pitempään blogia pyörittäneille. Kirja kertoo kaiken miten päästä bloggauksessa alkuun, miten mainostaa omaa blogia, luoda verkostoa ja miten hankkia tuloja blogin kautta.

Kirjan perusteellisempi katsaus:

Luin Blogimarkkinoinnin jo toistamiseen tällä kertaa ajatuksenani tehdä siitä tämmöinen katsaus. Mielestäni termi "arvostelu" on negatiivisesti latautunut, joten en halua sitä käyttää tässä ja tulevissa katsaus-postauksissa.

Blogimarkkinointi on hyvin käytännönläheinen, asiansa osaava ja selkeä huumoria unohtamatta. Kirjan voit lukea joko kannesta kanteen tai valita vain itsellesi sopivat osiot. Selkeä sisällysluettelo auttaa sopivan lukemisen valinnassa, sillä kirjassa lähdetään liikkeelle aivan perusasioista; minkä blogialustan valita (kirjassa suositaan Wordpressiä mikä lievästi harmittaa Bloggeria käyttävänä), mikä blogille nimeksi, mistä kirjoittaa jne. Ilokseni huomasin omassa blogissani perusasioiden (kuten arkisto, haku, suosituimmat postaukset, sosiaalisen median painikkeet yms.) olevan aika hyvin kohdillaan.

Ote luvusta 3 Näin löydät bloggaustyylisi: Otsikoi tehokkaasti
"Varo, ettet jumiudu yhteen otsikkotyyliin. Muun muassa eräässä ulkoilulehdessä kikkailtiin takavuosina liikaa alkusoinnuilla (Hikinen hiihtolenkki, Pönäkät pitkospuut, Rehvakkaat retkieväät)."
Itsehän olen tähän ihan tietoisesti pyrkinyt (Paikalliset putiikit, Katjan konstit, Katjan katsaukset). Onko tämä paha?

Perusasioista siirrytään asiantuntijabrändäykseen ja verkostoitumiseen. Verkostoitumista käsittelevässä osiossa käsitellään paljonkin blogien kommentointia. Itsehän en niin paljon saa kommentteja, että se on yksi kehittymistä vaativa asia. Toisaalta ymmärrän täysin sen, ettei mainokset ehkä niin herätä lukijoiden sanaisia arkkuja. Olen itse passiivinen blogien lukija eli luen montakin eri blogia, mutta harvemmin jätän kommentteja. Tässäkin kohtaa pitäisi nyt itse kunnostautua, onhan se kirjan mukaan hyvää blogimarkkinointia! Kunhan muistaa seuraavan:
"Älä ikinä koskaan milloinkaan kirjoita blogikommenttisi perään tyrkkykehotuksia, kuten 'Käy blogissani! Osoite on www.xblogi.com!' Se tulkitaan pelkäksi lukijoiden kalasteluksi - ja tulkinta on täysin oikea."
Luku 5 Näin verkostoidut ja keskustelet: Miten keskustelet muualla?

Sitten päästäänkin osioon, jossa kerrotaan miten blogilla voi tienata. Heti alussa muistutetaan verokarhusta:
"Blogeista saatavat tulot kuuluvat tuloveron piiriin, eli varaudu ilmoittamaan saamasi tulot myös verottajalle. Kannattaa jo varhaisessa vaiheessa harkita yrityksen perustamista, koska yrityksen avulla voit parhaiten kerätä saamasi tulot ja myös vähentää kaikki liiketoimintasi menot."
Luku 6 Näin tienaat blogilla.

Siinä onkin ainoa asia mitä verotuksesta sanotaan ja itse jäin kaipaamaan asiasta lisää tietoa. Verotusasioihin tarvittaisiin kyllä ihan oma kirjansa eikä Blogimarkkinointi ole luvannutkaan tarjota tuon tarkempia veroneuvoja. Notta hei te tietokirjailijat, kirjoittakaapa aiheesta bloggareille oma asiantunteva ja helppotajuinen opas! Ja lähettäkää mulle kopio luettavaksi katsausta varten! :D Vai pitääkö siitäkin sitten maksaa veroja..?

Luvussa kerrotaan, että blogilla rikastuminen on mahdollista. Kuitenkin aiheellisesti toppuutellaan, että se vain saattaa viedä oman aikansa. Kaikki alkaa kuulemma ensimmäisen sadan euron tienaamisesta! Luvussa mietitään myös harrastus- ja ammattibloggaamisen eroa ja esitellään Hellapoliisin tarina esimerkkinä. Tekstissä kerrotaan siis miten Hellapoliisin harrastusruokablogista kehittyi ammattimainen nettisivusto ja ylläpitäjälle päivätyö. Esimerkki oli erittäin mielenkiintoinen ja samanlaisia olisin voinut lukea vaikka kirjallisen lisää!

Eri ansaintatavoista käsitellään mm. bannerimainonta, mainosohjelmat (Googlen AdSense), kumppanuusmarkkinointi (affiliate) ja sponsoroidut tuote- ja palveluarvostelut sekä testit. Jälkimmäisistä on hyvä muistuttaa, että piilomainonta on laissa kiellettyä! Eli jos saa jotain ilmaiseen testaukseen tai siitä jopa maksetaan, pitää asiasta kertoa. (Blogimarkkinoinnin muuten lainasin kirjastosta ihan omin avuin!)
Tässä taas herää mieleen verotusasiat. Jos vaikkapa Blogimarkkinoinnin tekijät olisivat lähettäneet minulle tämän kirjan luettavaksi hyvää hyvyyttään ilman mitään odotuksia tai vaatimuksia, niin olisiko verokarhu kiinnostunut asiasta? Tuote/palvelutestit- ja arvostelut olen huomannut itselleni mieluisaksi, että sellaisia olisi kyllä kiva tehdä enemmänkin! Se vaan voi olla, että tuppaavat olla hieman liian perusteellisia..
Affiliate-markkinoinnin koen kiinnostavana ja aion paneutua asiaan vielä enemmän.

Tienauksesta siirrytään blogin promoamiseen ja käyttökokemuksen parantamiseen. Luvussa käydään läpi miten blogia kannattaa promota sosiaalisessa mediassa, miten säännöllisyys tuo suosiota, hakukoneoptimointia, tärkeitä apuvälineitä (mm. Google Alerts ja Trends), hakukonemainontaa ja kävijäseurantaa. Kävijäseurannassa hehkutetaan Google Analyticsia ja se on itsellänikin käytössä. En vaan osaa käyttää sitä näemmä läheskään tarpeeksi hyvin pystyäkseni tekemään syvälle viiltäviä analyysejä lukijoideni käyttäytymisestä. Jostain syystä muuten koko hakukoneoptimointi aiheuttaa itselleni lähes välittömästi päänsäryn. Koen asian vaan jotenkin niin hepreaksi. Kuitenkin merkittävä osa kävijämääristäni koostuu erilaisten asioiden Googlettajista, joten kai olen jotain tiedostamattani tehnyt oikein?

Lopuksi käsitellään vielä omassa luvussaan organisaatiobloggausta. Ehkä tylsin luku näin itsenäiselle bloggaajalle, mutta luettua se tuli kuitenkin. Luvussa kerrotaan mm. muutamia hyviä esimerkkejä organisaatioblogeista, kerrotaan miten valita kirjoittajia, aikatauluttaa kirjoitukset ja miten asettaa sisällölliset linjaukset.

Kaiken kaikkiaan siis hyvin kattava ja ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja! Aiheesta lukisi kyllä mielellään vielä kirjan jos toisenkin. Niin ja siitä verotuksesta.


Siihen päättyi varsinainen katsaus-osuus. Seuraavaksi mietteitäni blogistani kirjan pohjalta.

Kriittinen lukija Pörrö

Kirjan lukeminen herätti useita ajatuksia blogini suhteen, mutta kaksi on ylitse muiden. Ensinnäkin aiheen rajauksesta puhuttiin kirjassa useaan otteeseen. Kitsastelija-blogihan lähti liikkeelle puhtaasti mainoksista ja tarjouksista. Nyt olen kuitenkin pikkuhiljaa siirtynyt kirjoittamaan muistakin aiheista ja tämäkin postaus aloittaa uuden juttusarjan, jonka ideana olisi tehdä katsauksia eri asioihin, palveluihin, tavaroihin, mitä nyt keksinkään. Kirjassa kerrottiin myös rinnakkaisblogeista ja olenkin nyt miettinyt, että olisiko syytä erottaa tarjoukset ja muut tekstit eri blogeiksi. Toisaalta sitten taas suosituimpia tekstejäni ovat sellaiset, jotka eivät suoranaisesti käsittele säästämistä. Tällä hetkellä kallistuisin yhden blogin-taktiikkaan, mutta asiaa pitää vielä miettiä.

Toisena asiana on mainostaminen. Tähän astihan olen blogiin laittanut mainoksia ilman korvauksia. Jatkossa ajattelin tutkia Google AdSensea tarkemmin ja myös affiliate-markkinointia. Lukijoita ei periaatteessa pitäisi häiritä lisääntyvät mainokset, koska he lukevat niitä jo nyt blogissani :D Kuitenkaan mitään vilkkuvaa mainosjoulukuusta en blogistani halua, joten tätäkin asiaa pitää vielä miettiä ja tutkia.

Mitä muuta opin kirjasta, jota voisin käyttää Kitsastelijan kehittämiseen:
- Kommentoinnin lisääminen (kommenttien saaminen omaan blogiin ja muiden blogien kommentointi)
- Google Analyticsin, Trendsin ja Alertsin käytön parempi opettelu
- Ensimmäisen 100 e tienaaminen
- Hakukonemainonta?
- Mediakortin teko? 

2 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Taidampa itsekin käydä lainaamassa kyseisen kirjan..

  Huomaan, että olet lisännyt mainoksia blogiisi; joko olet saanut sen ensimmäisen 100 euroa tienattua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti käydä lainaamassa! :)

   Tässä kuussa meni 100 e rikki ja mainokset tulivat blogiin tosiaan tämän vuoden alussa.

   Poista

Kiitos jo etukäteen kommentistasi! :)