keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Kirjakorneri: Hyvän mielen vaatekaappi


Rinna Saramäki: Hyvän mielen vaatekaappi - 
ratkaise omat vaatepulmasi ja samalla globaalin 
muotiteollisuuden epäkohdat
(Atena 2013)

Kuvittele, että avaat vaatekaappisi oven. Kohtaako katseesi ilmavan järjestyksen, josta voit vaivatta valita päivän päällepantavat? Vai vyöryykö kaapista läjittäin sekalaisia vaatteita, osa likaisia, osa rikki, kaikki vääränlaisia. ”Ei mitään päällepantavaa” -tunne ajaa sinua taas kohti 
vaatekauppaa. Seis! Nyt voit saada vaatesuhteesi tasapainoon. Vaatteissa kietoutuvat yhteen yksilön murheet ja toisaalta kaukaiset, mutta sitäkin suuremmat eettiset ja ekologiset ongelmat. Vaatekulttuuria ja –bisnestä vetää eri suuntiin kaksi kehityslinjaa: lisääntyvä tietoisuus vaatetuotannon epäeettisistä ja ekologisesti tuhoisista puolista, toisaalta taas vuosi vuodelta lisääntyvä halpatuotanto ja vaatteiden mieltäminen miltei kertakäyttöisiksi kulutustavaroiksi. Miksi vaateala on näin älyttömässä tilanteessa ja miten asiaintilan voisi korjata? Jos haluaa ostaa vähän mutta laadukasta, niin paljonko on vähän ja mistä tuntee laadukkaan? Kuinka välttyä vaatekaappia täyttäviltä impulssiostoksilta? Miten selkeytetään oma tyyli? Mitä puuvillantuotannosta pitää tietää, kun ostaa T-paidan? Voiko olla yhtä aikaa ekotiedostava ja muotiharrastaja? Pärjääkö 33 vaatteella kolme kuukautta? Näihin ja moniin muihin muotifriikin kiperiin kysymyksiin vastaa Hyvän mielen vaatekaappi.

 
Tällä kertaa lukuvuorossa oli vaatekaapin ongelmakohtiin tarttuva teos. Sitä voisi ihmetellä, että miten saa aikaiseksi n. 300 sivuisen kirjan kyseisestä aiheesta ilman, että toistaa itsestään selvyyksiä. No kyllä vaan saa ja kirja oli täynnä mielenkiintoista tietoa niin vaateteollisuuden ongelmakohdista, vaatepulmien ratkaisemisesta ja materiaalien valinnasta.

Kirja aiheutti itsessäni mm. syyllisyyden tuntoja halparättien ostamisesta, samaistumista vaatekaapin epäkohtia luetellessa, shoppailuhimoa ja intoa karsia vaatekaapista turhat pois.


Kirjassa on paljon hyviä juttuja, mutta olennaisimmat voisi tiivistää yllä olevaan viiteen kohtaan (löytyy kirjan sivulta 221). Turhan usein sitä tulee lähdettyä itse shoppailemaan vain sen takia kun on tylsää. Toisaalta taas huomaan, että viime aikoina kuitenkin palaan reissuiltani tyhjin käsin, että plussaa sekin. Nykyään myös palautan hutiostokset takaisin kauppaan. En siis kiirehdi heti irrottamaan hintalappoja ja heittämään kuittia roskiin vaan pidän kaikki varmuuden vuoksi tallella. Aikaisemmin en millään kehdannut mennä vaatteiden kanssa takaisin kauppaan vaan piilotin sitten hutiostokset jonnekin kaapin perälle ja unohdin ne.

Kirjan lukemisen jälkeen haaveissa onkin toimiva vaatekaappi. Kirjailijan mukaan toimiva vaatekaappi on sellainen, että pakkaamistilanteessa voit umpimähkään ottaa kaapistasi sylillisen vaatteita ja kaikki sopivat toistensa kanssa. Tällä hetkellä tilanne omassa vaatekaapissa on se, että joku paita ei sovi tiettyjen farkkujen kanssa, toinen paita on taas vähän liian lyhyt helmasta, nuo farkut on vähän turhan löysät ja toiset vaan eivät imartele yhtään. Tarkoitus olisikin nyt panostaa vaatekaappiin, jossa kaikki vaatteet ovat sellaisia, että ne voi pukea päällensä miettimättä että olikos tämä nyt liian tiukka jne.


Tässä vielä erikseen juttua edellisen listan kohdasta 5 (tämä teksti löytyy kirjan sivulta 211). Tämä juttu nimittäin kolahti sen verran lujaa, että se pitää vielä erikseen mainita. Tunsin syyllisyyden pistoksen tässä kohtaa! Aika usein on nimittäin tullut ostettua turhaa vaatetta vain sen takia kun halvalla sai! Ja pätee se kyllä muuhunkin kuin vain vaatteisiin, valitettavasti.

Kirjassa kehotetaankin panostamaan laadukkaisiin ja pitkäikäisiin vaatteisiin ja kenkiin. Kerrotaan jopa ohjeita oman ompelijan löytämiseen. Ihan teetättämään en vielä lähtisi omia vaatteitani, mutta tässäkin kohtaa rupesin miettimään, että harva vaatteeni on ollut kovin pitkäikäinen ja melkein joka talvi olen joutunut ostamaan uudet kengät. Pitkäikäisin vaatteeni taitaa olla eräs takki, joka minulla on ollut ainakin vuodesta 2008. Kirjoittaja myös kyseenalaistaa tarvitseeko kaapissa olla vaikkapa 10 samantyylistä kesämekkoa kun kuitenkin vain yhtä voi käyttää kerralla ja kesäkin on rajallinen.

Tämä oli ihan pintaraapaisu kirjan mielenkiintoisiin aiheisiin ja voin lämpimästi suositella kirjaa kaikille niille, jotka haluavat saada vaatekaappinsa kuntoon! Kirja löytyy varmasti lähikirjastosta ja hyvinvarustetuista kirjakaupoista.

6 kommenttia:

 1. Haahahahahaa :D Tunsin niiiiiiiin syyllisyyden piston sydämessäni :D Halpa vaate lähtee "liian usein" mukaan, ihan vaan sen takia, kun on niin HALPA! :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt sitten Zennikin tekee ryhtiliikkeen eikä sorru enää Seppälän alerekeillä kaikkeen iiihanan halpaan, paitsi jos se on oikeasti tarpeellista :D

   Poista
 2. Tuo oli kyllä tosi inspiroiva kirja. Minulla oli juuri elämäntaparemontti meneillään, kun kirjan luin. Päätin, että ruoka- ja liikuntatapamuutosten jälkeen otan projektiksi täydellisen vaatekaapin. Ja nyt se vaihe on meneillään, kun olen saanut kroppani kokoon 38.

  Ihan käsittämätön määrä minulla oli kaapin syövereissä sellaisia vaatteita, joiden olemassaoloa en edes muistanut. Ja nolona (ja nimettömänä) myönnän, että monissa roikkui alehintalappu mukana.. Olen lokakuulle varannut kirppispöydän ja nyt pitää ihan valita, mitä sinne vien, jotta 2 viikon myyntiaika riittää. Osa on vaan vietävä keräyslaatikkoon, koska en jaksa noin isoa määrää raahata kirppiksellekään. Huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon ite kans jonossa kirppispaikalle ja meinaan viedä sinne edellis kerroilla myymättä jääneitä vaatteita ja tavaroita ja lisää pitäis kattella. Mutta suuri määrä on kyseessä kans! Olis kivaa jos sais niistä sitten sen verran voittoa, että sais käyttää ne rahat uusiin vaatteisiin. Okei, kuulostaa nyt nurinkuriselta, mutta nyt sillä ajatuksella, että ostaa järkevästi!

   Onnea tosi paljon elämäntaparemontin onnistumiselle!! Yritän itsekin laihduttaa sitkeän hitaasti ja sen takia oon kyllä miettiny, että kannattaako nyt miten panostaa vaatteisiin, jotka ovat tämän hetkistä kokoani kun toiveissa on paaaljon pienempi vaatekoko. Mutta ei sitten viittis ostaa mitään pikkasen liian tiukkoja vaatteita mahdollista laihtumista ajetellen, ei oo kivaa kulkea makkarankuorivaatteissa :D

   Poista
 3. Oma heikkouteni waatteiden heräteostoksissa ovat printti t-paidat, hupparit, kauluspaidat, polvisukat ja tennarit! Tälläkin hetkellä metsästän punaisia converse tyylisiä tennareita kokoelmaani (kylläkin ilman sitä converse tähtöstä mikä lisää kengän hintaan sellaiset 30€ jostain perin käsittämättömästä syystä). Myönnettäköön että wiimekertaisen waatekaappini siiwous operaation jälkeen (tunnustan tämän operaation putsanneen waatekaapistani sellaiset 6 jätesäkillistä tawaraa) olen woinut hywissä mielin täydentää waatekaappiani sellaisilla waatteilla mitä todella käytän. On se waan wapauttawa tunne kun katsastaa waatekaappiinsa ja siellä ei piinaawasti katso se paita wuodelta nakki mitä et ole käyttänyt sitten wuoden kiwi. Koska olen perin omituinen otus pukeudun persoonani mukaisesti enkä kuin ikäiseni, suuriosa waateistani tuleekin melkolailla kahdesta lähteestä EMP ja JINX, kummassakin liikkeessä sattuu wielä olemaan oikein mukawa piste-järjestelmä niin on se waan mukawaa että aikaisemmistakin ostoista on hyötyä kun jotain todella tarwitsee, viimeisin tilaukseni EMP:ltä hintaan 0€ (T-paita ja sortsit) ja ilman postituskuluja! Jinxiltäkin sain kauan himoitsemani paidan vain 2€ ja ilman postituskuluja (mikähän on Jinxin tapauksessa aiwan mainiota sillä heidän tuotteensa tulewat amerikoista jolloin tawaralle tuleekin usein myös tullimaksu).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se ostosten keskittäminen joskus vaan kannattaa kun saa sitten noinkin hyviä etuja! Varmasti tuo paremman fiiliksen kun kaapissa on vain sellaasia vaatteita, jotka todellaki voi laittaa päällensä eikä tarvi joka toista aina heittää sivuun, et siin oli jotain vikaa miksei halua laittaa päällensä.

   Poista

Kiitos jo etukäteen kommentistasi! :)