keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Linssien hintavertailu

 Kuva

Silmälasien ostaminen voi olla kallista puuhaa. Vielä kalliimmaksi homma tulee jos sattuu omaamaan niin huonon näön, että silmälasien kutsuminen "pullonpohjiksi" ei ole kovinkaan kaukana totuudesta. Nykyiset lasini ostin pari vuotta sitten ja nyt olen alkanut harkitsemaan lasien vaihtoa kun näkökin on taas vaihteeksi vähän huonontunut entisestä. (Tässä kohtaa muuten jo totean, että piilolinssejä en silmiini saa laitettua ja laserleikkausta eräs silmälääkäri ei ainakaan vielä tässä vaiheessa suositellut.)

Kun kyse on rahallisesti isoista hankinnoista, haluan aina tehdä hintavertailua ensin. Tämän vertailun pääpainona ovat nimenomaan linssit, koska ne tulevat aina maksamaan omalla kohdallani eniten. Tästä vertailusta hyötyvät eniten ne, joilla on suuret voimakkuudet laseissaan. Varastovoimakkuudet ovat yleensä siinä +4 ja -6 asti eli niissä kohdin mennään vielä halvemmissa hinnoissa. Sitten kun kyseessä on esimerkiksi omat vahvuuteni niin esiin vetäistäänkin jo aivan eri hinnasto.

Vertailussa keskityin vain isompiin ketjuihin, jotta kerätyt tiedot hyödyttäisivät lukijoita ympäri Suomen. Näytin myyjille omat silmälasitietoni ja kerroin haluavani tietää mitä heillä maksaa parhaat mahdolliset yksiteholinssit normaalihintaisena (eli mahdollisia menossa olevia tarjouskamppiksia ei otettu huomioon). Tiedustelin myös onko heillä optikon näöntarkastusta ja mitä se maksaa. Kehysten hintahaitariakin kyselin ja katselin netistä, mutta niihin en tosiaan vertailussa niinkään keskittynyt. Extratiedoksi lisäsin vielä kuuluvatko myymälät johonkin kanta-asiakasohjelmaan eli saako ostoksistaan jotain pisteitä, bonuksia jne.

Linssien ominaisuuksista sen verran, että kaikissa myymälöissä vastaus oli sama: kaikki herkut tulee mukaan kalleimpiin linsseihin. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. kovapintaa, heijastuksen estoa, 100 % uv-suojausta ja likaa hylkivää pintaa. Kuitenkin suosittelen tarkistamaan tarkemmat ominaisuudet ostohetkellä.

Vertailussa olivat siis Instrumentarium, Nissen, Silmäasema, Specsavers ja Synsam.

Kuvan saa klikkaamalla suuremmaksi!

 Hinnat kerätty Vaasan myymälöistä 27.5.2015
voimakkuuksille:
OD SF -12.25 CYL +2.50 AX 103
OS SF -12.50 CYL +3.00 AX 77

Päivitys 7.6.2015: Nissenin hintatiedot päivitetty ajan tasalle 265 -> 235 e.

Kalleimmasta halvempaan järjestys on siis: Synsam, Silmäasema, Instrumentarium, Nissen ja Specsavers. Muissa paikoissa hinnoittelu oli aika selkeää, mutta Silmäasemalla linssien hinta ilmoitettiin kappalehintana ja sitten lisäksi tuli vielä hiontamaksu (kaikki ynnätty taulukkoon yhteen). Myös Synsam ilmoitti kappalehinnan (ynnätty yhteen taulukossa). Hintaeroa kalleimman ja halvimman linssiparin välillä on siis huimat 478 euroa!

Väkisinkin herää kysymys linssien laadusta. Ovatko Specsaversin linssit sitten laadultaan miten erilaisia vaikkapa Synsamin linssien kanssa? Valitettavasti en osaa kysymykseen vastata kuin, että tällä hetkellä nenän päällä keikkuvat Specsaversin lasit ja aivan hyvin olen niillä nähnyt. Synsamille täytyy antaa se plussa, että asiantuntevuus oli kyllä näiden käyntien perusteella paras kaikista. Samaan hengenvetoon pitää antaa miinusta siitä, että Synsamin nettisivuilla ei ole kattavasti kehysten hintatietoja. Voi näyttää aika halvalta taulukossa tuo "alkaen 100 e", mutta heillä taitaa olla valikoimissaan eniten merkkikehyksiä eli kalleimmat hinnat pyörivät varmasti 400-500 e hujakoilla.

Jos tarkoitus on päästä mahdollisimman halvalla, suunnaksi kannattaa tämän vertailun mukaan ottaa Specsavers. Heillä on pikaisen vertailun perusteella myös paras optikon näöntutkimus sillä hintaan sisältyy silmänpaineen mittaus ja digitaalinen silmänpohjakuvaus.

Uusien lasien tarve ei onneksi ole akuutti ja täytyy tässä seurailla ketjujen mainoksia jne. Tai sitten pitää toivoa, että jokin silmälasifirma haluaisi tehdä yhteistyötä tämän kitsaan bloggaajan kanssa, jonka on aina haasteellista löytää laseja, jotka vastaisivat teknisiä vaatimuksia ja olisivat vielä ulkonäöllisestikin sopivat :D

4 kommenttia:

 1. Parit lasit Specsaverssilta ostettuani vaihdoin tutun neuvomaan http://www.zennioptical.com/ kauppaan. Halvimmillaan tuli yksitehot n 30€ hinnalla (sis postituksenkin) ja nyt on tullut tilattua kaikkiaan neljät sieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään tuolta saa pullonpohjatkin tilattua! Vähän testailin omilla voimakkuuksillani jne ja kyllä sieltä kaiken kaikkiaan satasella varmaankin sais lasit. Hyvä jos on sun kohdalla toiminut ja oot halvalla päässyt! Itse haluan kuitenkin näillä voimakkuuksilla satsata asiantuntevaan palveluun (vaikka se kukkaron päälle voi käydäkin) :)

   Poista
  2. Paikka johon mennä kysymään neuvoa hyvällä omalla tunnolla kyllä puuttuu - toki jos suosista tarjoutuu maksamaan, niin mikäs siinä silloin. Tuota halpuuttahan voi kyllä käyttää edukkaiden varalasien hankintaan. Itse otin lisäksi yhdet parit aurinkolaseiksi vahvuuksilla (postareineen n 70€).

   Poista
  3. Ei hinta ole välttämättä oikea mittari. Olen käyttänyt silmälaseja yli 20 vuotta saamatta linssiin naarmuakaan. Huonekalutöitä tehdessä olen usein pyyhinnyt pölyt pois pelkin sormin ilman vettä. Ostin helmikuussa Instrusta kovimmat linssi omaava käyttölasin, joita en ole pitänyt töissä. Kas heinäkuun puolivälissä niissä näkyi useampi naarmut.

   Poista

Kiitos jo etukäteen kommentistasi! :)