sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Mitä maksaa mielenrauha?


Kuva täältä

Ensin pitkälti jaarittelua. Vastaus otsikon kysymykseen löytyy alempaa!

Rupes jo viikko sitten tuntumaan keuhkoissa raskaalta ja olo muutenkin nuutuneelta. Sitten viimein alkoi jo tuntua siltä ettei oireet kertakaikkisesti mene ohi ja pitäisköhän asialle tehdä jo jotain. Oon itse toisinaan aika luulosairasta sorttia mutta siltikin sellainen, joka mielummin odottelee asian menevän itsestään ohi. Nyt kuitenkin onnistuin lietsomaan itseni jonkinasteiseen hysteriaan ja päätin tehdä asialle jotain. Otin ensin yhteyttä työterveyshoitajaan ja selvisi, että työterveyteen ei ole asiaa koska vaiva ei ole työstä johtuva notta soitappa omaan terveyskeskukseen. Seuraavaksi otinkin puhelun oman kuntani terveyskeskukseen kuullakseni, että lääkäriä ei ole enää iltapäivällä paikalla eikä luultavasti seuraavana päivänäkään, että meneppä Seinäjoen terveyskeskukseen jos apua kaipaat. Itse kuitenkin olin töissä Vaasassa joten ajaminen Seinäjoelle nuutuneessa tilassa ei todellakaan huvittanut.

Vaihtoehdot olivat sitten taipua ajamaan Seinäjoelle, antaa asian olla tai soittaa yksityiselle. Harkinnan jälkeen päädyin viimeisimpään vaihtoehtoon. Olen aina käyttänyt kunnallista terveydenhuoltoa joten kääntyminen yksityisen puoleen tuntui vaativan kauheasti itsensä vakuuttamista. Että kyllä sitä nyt kerran voi yksityisellä käydä ja kyllähän omaan terveyteen kannattaa rahallisestikin panostaa ja kyllä minä olen sen arvoinen.

Vakuuttelun jälkeen pitikin sitten päättää, että mihin mennä. Tässä kohtaa päätöstä hintojen perusteella en voinut tehdä kun en sellaista ehtinyt ja olen muutenkin siinä uskossa ettei niitä hintatietoja mistään näe. Ainoana kriteerinä olikin sijainti. Nimittäin tässä kohtaa teen tunnustuksen, että en osaa kruisailla Vaasan keskustassa autolla. Enkä ollut kipeänä valmis kävelemään mihinkään monen matkan takaa. Googlauksen jälkeen tajusin, että täydellinen ratkaisu sijaintiongelmiin on Kivihaassa sijaitseva Promedi. Äkkiä puhelu sinne ja kyllä vaan, aikoja yleislääkärille oli iltapäivälle useampikin. Oikeen sain valita ajan itselleni ja leimasin töistä sairas ulos.

Parkkipaikka löytyi välittömästi ja ilmoittautumisen jälkeen menin odottelemaan. Terveyskeskuskäyntien perusteella olin jo varautunut pitempäänkin odotukseen, mutta oma aikani oli lähes minuutilleen aikataulussa. Nuorehko supermukava naislääkäri sitten kyseli ja kuunteli keuhkoja ja sitten vähän pohdittiin, että mitä tutkimuksia kannattaa tehdä. En tiedä minkämoisen junttikuvan itestäni annoin, mutta minähän reilusti kysyin, että mitä mikäkin maksaa. Olin itekseni ajatellut verikokeita/keuhkokuvaa/sydänfilmiä. Verikokeiden hintaa ei tullut kysytyksi, mutta keuhkokuvan ja sydänfilmin hinnat kuultuani olin aika shokissa. Kysyin sitten, että mitä lääkäri suosittelisi. Hän suositteli keuhkokuvaa ja olin jo itekseni päättänyt, että sen haluan. Sitten vaan kuvaan samoin tein ja kuvaamisen jälkeen takaisin lääkärin pakeille. Tässä kohtaa jouduin ehkä vartin verran odottelemaan, mutta minulta varmistettiin, että onhan ok kun joudut odottamaan ja voi anteeksi kun jouduit odottamaan ja kiva kun jaksoit. Että kyllä kohdeltiin hyvin! Keuhkokuva oli ok, että siinä ei näkynyt mitään. Lääkäri vielä sanoi, että röntgenlääkäri tarkistaa kuvan ja jos näkee siinä jotain niin he ottavat yhteyttä parin päivän päästä. No mitään ei oo kuulunu, että ok tosiaan oli. Eli mitään syytä ei siis löytynyt ja sovittiin, että otan yhteyttä uudestaan jos oireet vielä jatkuvat. Diagnoosiksi sairaslomalappuun tuli määrittämätön akuutti ylähengitystieinfektio.

Nyt on olo jo parempi (*koputtaa puuta*) ja jos vaan olisin malttanut odottaa niin koko lääkärikäynti olisi ollut tarpeeton. Vaikka toisaalta keuhkojen kuvaamisesta oon kyllä ollut kiinnostunut muistakin syistä, että toisaalta ei turha reissu ollut. Ajattelin silloin, että kun energiaa riittää kirjoittamaan pidemmästi niin kerron tästä kokemuksesta ja hinnoista täällä, että josko siitä olisi apua.
Kummastuttaa, että näitä ei voida julkisesti laittaa firmojen nettisivuille. Vai tiedätkö yksityisen lääkärin, joka on laittanut hinnat nettiin? Ei kai nämä hinnat kuitenkaan mitään salaista tietoa ole...? Onhan se tietenkin niin, että toisilla ei ole rahasta kiinni. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että enemmistöä kuitenkin hintatiedot kiinnostavat.


Vastaus postauksen otsikkoon on siis: 135,94e.

Hinta kertyi seuraavasti:

Korvattavat toimenpiteet
Lääkärin vastaanotto, enintään 20min: 67e
Thoraxin natiiviröntgen (eli keuhkokuva): 84,90e

Korvauksen ulkopuolelle jäävät toimenpiteet
Lääkärintodistus A, sairausloma: 0e
Toimistomaksu: 11e

Yhteensä: 162,90e
Korvattavat yhtensä: 151,90e
KELA:n korvaus: 26,96e
Maksettava yhteensä: 135,94e


KELA:n korvauksen sai heti kun mukana oli KELA-kortti. Verikokeiden hintaa en tosiaan kysynyt, mutta jos olisi sydänfilmin halunnut niin se olisi maksanut 38e + joku labramaksu 7e.
Kyllähän tuo on paljon verrattuna siihen, että omassa terveyskeskuksessa olisi päässyt huomattavasti halvemmalla. Toisaalta oli se vaan niin helppoa kun sai heti ajan ja kaikki toimi niin mutkattomasti!

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Oleppas hyvä! Tämä juttuhan on toki muutaman vuoden vanha eli hintatiedot ovat voineet muuttua (ja mitä luultavimmin nousujohteisesti), mutta antaahan tämä nyt sentään jotain osviittaa, että millaisissa hintaluokissa pyöritään.

      Poista

Kiitos jo etukäteen kommentistasi! :)